header background

SANEZOO získala ZLATOU MEDAILI za nejlepší inovaci

Inovace v automatizační technice a Industry 4.0.

Společnost SANEZOO získala ocenění za svůj kamerový systém pro inteligentní vizuální kontrolu kvality

 

SANEZOO EUROPE s.r.o. je relativně mladá firma, která řeší specifické problémy jinak než ostatní dodavatelé v oboru působící na trhu. Na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně (2023) společnost získala ocenění v kategorii Inovace v automatizační technice a Průmyslu 4.0 za svůj inovativní kamerový systém pro snímání výrobků a komponentů. Zpracování obrazu využívá vícekanálové hluboké neuronové sítě trénované stejným způsobem jako výstupní kontrolor. Stejně tak skládá různé snímky kontrolovaného objektu a dokáže identifikovat i obtížně viditelné vady a určit jejich typ na základě změn při různých světelných podmínkách.

Název expozice: SANEZOO UNITY - Kamerový systém pro inteligentní vizuální kontrolu. Cenu převzali pan Luboš Lorenc a pan Luboš Brzobohatý, zakladatelé brněnského start-upu, nyní evropské společnosti SANEZOO. "Nabízíme chytré robotické produkty, které využívají umělou inteligenci k spolehlivému hodnocení obráběných, lisovaných, odlévaných nebo kovaných výrobků, leštěných, broušených nebo lakovaných povrchů v různých materiálech. Rozumí, jaké vady jsou přítomny na komponentech a výrobcích, rozumí jednotlivým povrchům a dokáže vyhodnotit, zda jsou vadné. De facto jsme za sedm let, co jsme na trhu, vyvinuli vlastní metody," popisuje výkon SANEZOO UNITY Luboš Brzobohatý.

"Často naši zákazníci nemohou vybrat mezi několika dodavateli a nakonec si vyberou naši technologii, protože je jediná, která, což je důležité, jejich úkol řeší spolehlivě a přesně. Některé úkoly mohou řešit pouze lidé, operátoři, kteří musí vzít každý díl do ruky, podívat se na něj z několika úhlů a poté identifikovat jednotlivé vady. Nikdo není dokonalý. Člověk se rychleji unaví a při této práci ztrácí pozornost. Uvolnění vadných dílů může mít za následek pokuty nebo dokonce ztrátu zaměstnání. Když kontrolujete stejný výrobek celé hodiny, snadno přehlédnete vadu," říká Luboš Brzobohatý a dodává: "Ve skutečnosti řešíme také problémy výrobních společností s nedostatkem zaměstnanců na trhu. Výrobní společnosti nechtějí nahrazovat zaměstnance roboty, jen chtějí zajistit výrobní kapacitu a neztrácet nové zakázky," říká Luboš Brzobohatý, který je přesvědčen, že chytrá řešení v oblasti robotiky a automatizace jsou správnou cestou vpřed.

Tam, kde se lidské oči unaví a pozornost postupně slábne kvůli monotónnosti práce, produkt brněnské společnosti SANEZOO dokáže provést vizuální kontrolu výrobku. "Hledá různé typy vad na všech typech povrchů, včetně lesklých nebo texturovaných," vysvětlil Luboš Brzobohatý, jeden ze zakladatelů společnosti. Produkt SANEZOO UNITY získal zlatou medaili na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně, který pokračuje až do pátku.

Stejně jako musí inspektor kvality povrchu zkoumat výrobek z různých úhlů, aby odhalil vady na jeho povrchu, přístup použitý zde může kombinovat různé snímky povrchu výrobku. Systém se skládá z kamer, speciálních světel a softwaru, který pracuje na základě umělé inteligence. Nehodnotí však výrobky ve srovnání s definovaným ideálem, ale zaměřuje se na hledání vad. Tím se předchází nepřesnému hodnocení bezvadných výrobků jako vadných.

"Vizuální kontrola výrobků je monotónní a nezajímavá práce. Navíc tato práce unavuje a může postupně ztrácet pozornost. Uvolnění vadných dílů k zákazníkovi může mít pro výrobce nepříjemné následky - mohou být pokutováni nebo přijít o pověst. Automatizace je proto vhodným řešením pro tuto část výrobního řetězce. Výsledky hodnocení kvality jsou přesné a stabilní a mohou být rychlejší než člověk," vysvětlil Brzobohatý.

Systém ve spolupráci s robotickým ramenem může kontrolovat díly od jednoho milimetru až po několik metrů, podle potřeby konkrétního výrobního závodu. Navíc data, se kterými zařízení pracuje, neopouští továrnu, což zvyšuje kybernetickou bezpečnost systému.

SANEZOO byla založena před sedmi lety jako start-up, a přestože zařízení pro vizuální kontrolu kvality již funguje u zákazníků, stále pracuje na jeho vylepšení. "Naším cílem je takzvané plug and play řešení, tj. přivézt zařízení k zákazníkovi, zapnout ho a nechat ho pracovat bez jakéhokoli dalšího kalibrace nebo nastavení. Do velké míry to již takto funguje," dodal Brzobohatý.

Tento systém stále potřebuje určitou dobu předvýrobního nastavení pro určitý typ výrobku, ale cílem dalšího vývoje je, aby toto nastavení nebylo nutné. Výrobní společnost by tak nemusela čekat, až se systém přizpůsobí novému typu kontrolovaného předmětu při změně výrobku nebo parametrů hodnocení. Systém najde vady na všech typech povrchů vyrobených z různých materiálů - od kovu přes plast až po sklo.

.

Pro další podrobnosti o naší široké škále aplikací a o tom, jak mohou naše řešení zlepšit různá odvětví, nás neváhejte kontaktovat. Jsme tu, abychom podpořili vaše potřeby!

menuButton Kontaktujte nás